Lauren Albano UI/UX Designer

Vad är ryggskott?

Ryggskott är inget annat än plötslig smärta, oftast i nedre delen av ryggen. Ofta låser sig ryggen i en viss position. Det finns nästan aldrig någon anatomisk förklaring till varför ryggskott uppstår. Det är vanligt att man ger informationen att ryggskott är övergående och det är det – MEN vi vet i dag  att ryggskott är ett episodvis återkommande tillstånd som är mer eller mindre frekvent för olika individer. Utöver det finns en mindre andel som bara får ryggskott enstaka tillfällen under livet och andra som har konstanta känningar som varierar i intensitet över tid.

Varför får man ryggskott?

Det finns olika orsaker. Tidigare trodde man att det bara uppstod vid belastningar exempelvis tunga eller repetitiva lyft. I dag vet vi att även stress, mental hälsa, social situation och ärftlighet bidrar.

Vad kan jag göra själv om jag får ryggskott?

Lär känna just din kropp och vad du mår bättre av! Som regel hjälper det att hålla sig i rörelse och även om du är begränsad försöka anpassa och hantera din vardag för att kunna fungera så bra som möjligt. Det är viktigt att du känner att du kan hantera besvären och att du känner dig trygg. Om du börjar känna dig frustrerad, rädd för att göra saker i din vardag och inte förstår hur du någonsin ska kunna bli bra – då ska du söka hjälp.

Tre snabba tips som oftast får dig snabbare på fötter efter ett ryggskott: 

• Smärtan är nästan aldrig farlig – håll dig i rörelse.

• Försök att bibehålla en så normal vardag som möjligt men anpassa det som är nödvändigt för att fungera.

• Sätt inte livet på paus till dess att smärtan gett sig helt – fokusera på hälsa, inte smärta.

Tips till dig som har återkommande ryggvärk:

• Sätt övergripande hälsomål

• Ta itu med och anpassa din vardag och ditt beteende för en bättre övergripande hälsa.

• När du märker att du tampas med negativa tankar, frustration och begränsningar kring smärtor du inte kan hantera själv – sök hjälp!

 

Tips

Öppettider

Måndag   07.00 – 17.00
Tisdag   08.00 – 17.00
Onsdag   07.00 – 19.00
Torsdag   08.00 – 17.00
Fredag   07.00 – 17.00

Kontakta oss

Geijersgatan 6d, 216 18 Malmö
E-post: info@kiropraktorlaurin.nu
Tel. 040- 300 314